Logopedie en tandheelkunde

Afwijkend mondgedrag (duimzuigen, speen, open mondademhaling, tongpers, foutieve slikact, slissen, ...) op jonge leeftijd is één van de voornaamste oorzaken van gebitsafwijkingen. De stoornis in het spieronevenwicht veroorzaakt vormafwijkingen. Vroegtijdig logopedisch behandelen kan latere orthodontie voorkomen. 

Vaak komen patiënten langs tijdens hun orthodontische behandeling omdat de vormafwijking met enkel orthodontie niet kan gecorrigeerd worden. Het spieronevenwicht zorgt namelijk voor een continue druk. Logopedisch behandelen is, ondanks de meestal oudere leeftijd, ook dan nog steeds noodzakelijk.

Een onbehandelde stoornis in het spieronevenwicht zorgt in vele gevallen voor herval van de vormafwijking na orthodontie. Het gebit neemt opnieuw een foutieve vorm aan door bv. tongdruk, te weinig druk vanuit de aangezichtsspieren, ... 

Ik ben een gespecialiseerd OMFT-therapeut waardoor u bij mij terecht kan voor behandeling van afwijkend mondgedrag. Ik werk steeds nauw samen met de tandartsen en orthodontisten. Neem gerust contact op voor verdere informatie.

Hieronder vindt u twee wetenschappelijke artikelen terug:

- Duimzuigen en de negatieve gevolgen ervan op het gebit;

- Voorkom herval na orthodontie door logopedie op te starten bij een gespecialiseerd logopedist.

Logopediepraktijk Avelgem | Logopedie voor kinderen, jongeren en volwassenen in ruime regio Avelgem, Oudenaarde, Vlaamse Ardennen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin