Reflux en stem

Reflux, beter gekend als zuurbranden, kent twee grote vormen: gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en laryngofaryngeale refluxziekte (LPRD). GERD is de 'typische' refluxvorm die gekenmerkt wordt door een brandend gevoel, pijn in de borstkas, opgeblazen gevoel, ... LPRD gaat om een type refluxziekte waarbij de maaginhoud terugvloeit tot in de keel en in het strottenhoofd. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals heesheid, krop in de keel, keelpijn, chronisch hoesten, sinusitis, oorproblemen, ... LPRD kan gepaard gaan met GERD en er een gevolg van zijn maar kan ook op zichzelf voorkomen zonder dat zich typische refluxsymptomen voordoen. We spreken dan van de zogenaamde "stille reflux".

Stemstoornissen kunnen een gevolg zijn van LPRD en zullen dan ook niet verdwijnen zonder de refluxziekte aan te pakken. Dit vergt een bijzondere aanpak die gebaseerd is op een zuurarm dieet. Aangezien LPRD meestal niet de enige oorzaak van het stemprobleem zal zijn, is directe logopedische therapie tevens vaak aangewezen. 

Ik verdiep me in deze problematiek en help u graag verder indien u hierover meer informatie wil verkrijgen. 

Logopediepraktijk Avelgem | Logopedie voor kinderen, jongeren en volwassenen in ruime regio Avelgem, Oudenaarde, Vlaamse Ardennen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin